Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

ΣΑΝ ΠΑΛΙΟ ΣΙΝΕΜΑ.....!!! [ video ]

Φαγητό, κρυμμένα νοήματα, συναισθήματα και όλα αυτά στη μεγάλη οθόνη. Σε πολλές ταινίες τo φαγητό και η μαγειρική έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Εξάλλου,  όπως και να το κάνουμε, αυτό που επιλέγουμε να καταναλώσουμε είναι και προέκταση όχι μόνο του εαυτού μας και της εποχής που ζούμε, αλλά και των παραδόσεων που έχουμε γνωρίσει. Συνεπώς, είναι λογικό η κουζίνα να σχετίζεται με ιστορίες ηρώων του κινηματογράφου. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες ταινίες όπου οι σκηνές του φαγητού έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης, καθώς λειτούργησαν συμβολικά. Θυμόμαστε μέχρι και σήμερα ατάκες, κωμικές καταστάσεις και έρωτες είναι τα τρία χαρακτηριστικά των περισσότερων κωμωδιών της Χρυσής Εποχής του Ελληνικού κινηματογράφου. Όμως, επειδή η τέχνη μιμείται τη ζωή και η ζωή μας χωρίς το φαγητό θα ήταν τουλάχιστον άνοστη, ψάξαμε και βρήκαμε κάποιες φορές που το φαγητό «έκλεψε την παράσταση». Η λίστα με τις υποψήφιες ταινίες ήταν μεγάλη, όμως επιλέχθηκαν μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες όπως.... Μπίρες και κεφτεδάκια από τη Μάρθα Καραγιάννη στην ταινία Γοργόνες και Μάγκες.
Λαγός Στιφάδο.  Ένα στιφάδο έφερε τα πάνω – κάτω στην ταινία «Αχ! Αυτή η γυναίκα μου» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Ποιος δεν λιγουρεύεται μία μερίδα από ζουμερά σουτζουκάκια από τον Λάμπρο Κωνσταντάρα όταν στη ζωή του μπαίνει η Μάρω Κοντού, η οποία έρχεται να βάλει την οικογένεια σε μία τάξη. Ο Κυρ Στέφανος με τα καλούδια του στην ταινία «Μοντέρνα Σταχτοπούτα». «Δύο κουτιά μαρμελάδα και μπόλικο ζαμπόν» ξεκινά και «βάλε και έξι σοκολάτες από εκείνες του γάλακτος» και η λίστα μεγαλώνει..... «Σας πουλάω και την ψυχή μου για το φαΐ» θα αναφωνήσει στο τέλος του μονολόγου του ο μνημειώδης «Αχόρταγος» του Δ. Ψαθά, δια στόματος Γιάννη Γκιωνάκη.... Το φαγητό στον Ελληνικό κινηματογράφο πρωταγωνίστησε, ίσως περισσότερο από κάθε άλλον εθνικό κινηματογράφο.

Κι αφού τα στομάχια χόρτασαν, οι Έλληνες έφαγαν με την ψυχή τους, φτάσαμε αισίως στην πρώτη γενιά, μετά από πάρα πολλές δεκαετίες που ξεστόμισε τη φράση «δεν πεινάω». Στο «Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης» ο μικρός Βασιλάκης Καΐλας δοκιμάζει τα νεύρα του σερβιτόρου Θανάση Βέγγου με τα επίμονα «δεν πεινάω». Οι ήρωες των ταινιών μας πείνασαν πάρα πολύ, όπως άλλωστε συνέβη με όλον τον Ελληνικό λαό κι αυτό καταγράφηκε στα ασπρόμαυρα καρέ με τον καλύτερο και τον πιο νόστιμο τρόπο......


"Μακαρόνια με κιμά! "
"Κάτι πιο εκλεκτό! "
"Ατζέμ πιλάφι! "
"Κάτι πιο εκλεκτό! "
"Γαρίδες αυγολέμονο! "
"Πιο εκλεκτό! "
"Μπαρμπούνια τηγανητά! "
"Πιο εκλεκτό! "
"Πάρε να διαβάσεις μόνος σου... "
"...... Πιάσε μια γίγαντες! "
"Μ'αρέσει που ξέρεις και καλοτρώς... "

Δεν υπάρχουν σχόλια: