Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΣΤΙΣ 7 μ.μ. ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ !!! [ video ]

Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την απελευθέρωση της Αθήνας από την γερμανική Κατοχή. Το πρωινό της 12ης Οκτωβρίου 1944, τμήμα του γερμανικού στρατού υποστέλλει τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη και τα γερμανικά στρατιωτικά οχήματα αποχωρούν από την πρωτεύουσα. Ύστερα από 1264 ημέρες Κατοχής η Αθήνα είναι και πάλι ελεύθερη.                   Ο λαός της Αθήνας συρρέει με κάθε μέσο από όλες τις συνοικίες στο κέντρο της πόλης, σε ένα αυθόρμητο ξέσπασμα πανηγυρισμών. Αρκετές εβδομάδες πριν την Απελευθέρωση, επικρατούσε στην Αθήνα ένα εντελώς παράδοξο κλίμα: το κέντρο της πόλης βρίσκονταν υπό κατοχή, ενώ οι γύρω συνοικίες είχαν «απελευθερωθεί». Οι κάτοικοι του κέντρου μετέβαιναν καθημερινά στις προσφυγικές κυρίως συνοικίες για να συμμετέχουν στους πανηγυρισμούς των κατοίκων τους και να παρακολουθήσουν τις παρελάσεις του ΕΛΑΣ και τις γιορτές της ΕΠΟΝ στους κεντρικούς δρόμους και τις πλατείες.

Λίγο μετά την υποστολή της ναζιστικής σημαίας από τον βράχο της Ακρόπολης και ενώ γερμανικά στρατιωτικά φορτηγά διέσχιζαν ακόμη την Πανεπιστημίου με προορισμό την Λιοσίων και την Αχαρνών, εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου συνέρρευσαν στο κέντρο της πόλης, γιορτάζοντας το τέλος της πιο σκληρής δοκιμασίας που έζησαν οι κάτοικοί της από τότε που η Αθήνα ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα του νέου Ελληνικού κράτους.

Σήμερα Σάββατο, στις 7 μ.μ. πραγματοποιείται το μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στα Προπύλαια, ανήμερα της συμπλήρωσης 80 χρόνων από την Απελευθέρωση της Αθήνας και του Πειραιά από τη ναζιστική Γερμανία. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Θα ακολουθήσει μουσικό – αφηγηματικό αφιέρωμα, σε ενορχήστρωση Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Θα ερμηνεύσουν: Φωτεινή Βελεσιώτου, Βαγγέλης Κορακάκης, Μαριλίζα Λούντζη, Ασπασία Στρατηγού, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Διονύσης Τσακνής. Κείμενα θα απαγγείλουν η Λίλα Καφαντάρη και ο Πέρης Μιχαηλίδης. «Οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών καταστρέφουν ότι αφήνει όρθιο η ειρήνη τους. Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με τους λαούς ως τη λευτεριά από το σύστημα της αδικίας και των πολέμων», τονίζει στο κάλεσμά της η ΚΟ Αττικής και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Να είμαστε όλοι και όλες εκεί, για να τιμήσουμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που κράτησαν το “φως” αναμμένο, που αγωνίστηκαν για τα λαϊκά συμφέροντα και τη λευτεριά
»..... Το σπάνιο βίντεο – ντοκουμέντο που ακολουθεί είναι ένα απόσπασμα από την «χαμένη» ταινία επικαίρων της Φίνος Φιλμ για το τέλος της ναζιστικής Κατοχής στην Αθήνα, η οποία δεν προβλήθηκε τότε στην Ελλάδα.Τα ιστορικής σημασίας επίκαιρα ανακαλύφθηκαν από το Ροβήρο Μανθούλη σε κινηματογραφικά αρχεία στις ΗΠΑ και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην αρχική τους μορφή ενσωματωμένα στο ντοκιμαντέρ του «Βίοι παράλληλοι του Εμφυλίου»

Τα πλάνα αλλά και η περιγραφή είναι συγκλονιστικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια: