Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων θα μπορούσε να αποτελέσει μια ακόμη αφορμή ώστε να θυμηθούμε τη σημαντική ανάγκη να βοηθήσουμε τα περίπου 3 με 4 εκατομμύρια αδέσποτα ζωάκια που υπάρχουν στη χώρα μας και τα οποία ζουν μόνα κι απροστάτευτα στους δρόμους, αναζητώντας μια παντοτινή οικογένεια. Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στη χώρα μας αποτελεί ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα και είναι η συνισταμένη των πολλών παραλήψεων και των κακών πρακτικών, των λάθος νοοτροπιών του παρελθόντος, της μη εφαρμογής του νόμου και της έλλειψης παιδείας και ενσυναίσθησης της κοινωνίας μας γενικότερα. Το τεράστιο αυτό πρόβλημα κλήθηκαν να το λύσουν οι Δήμοι της χώρας με όλες τις ελλείψεις τους. Αρωγοί στο έργο του Δήμου Πατρέων υπήρξαν πάντα οι εθελοντές της πόλης μας, οργανωμένοι σε φιλοζωικά σωματεία ή και όχι, που για πολλά χρόνια πάλευαν μόνοι τους δίχως την επίσημη πολιτεία και τους θεσμούς να έχουν κάποιο ρόλο μέσα σε όλο αυτό.
Δείτε την σελίδα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Πατρέων ΕΔΩ.......e-patras.gr
Τι μπορείτε να κάνετε για να τα βοηθήσετε
1. Αφήστε έξω απ’ το σπίτι ένα μπολ με δροσερό νερό για να πίνουν και να ενυδατώνονται τα αδεσποτάκια της γειτονιάς σας. Αν έχει ζέστη, μπορείτε να προσθέσετε και παγάκια, ώστε να παραμείνει δροσερό για περισσότερη ώρα.
2. Μαζί με το μπολ νερού, αφήστε κι ένα μπολ με ξηρά τροφή, για να προσλάβουν όλα τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζονται.
3. Δημιουργήστε μια αυτοσχέδια σκιερή γωνιά με κάποιο χαρτόκουτο ή ομπρέλα θαλάσσης και ύφασμα, καθώς τα αδέσποτα παραμένουν αρκετές ώρες εκτεθειμένα σε υψηλές θερμοκρασίες και κινδυνεύουν από ηλίαση ή από κρυολογήματα, όταν αντίστοιχα εκτίθενται στο κρύο και τη βροχή.
4. Ειδικά τους ζεστούς μήνες, βρέξτε με νερό μια παλιά πετσέτα ή ρούχο, ώστε
να ξαπλώνουν εκεί τα αδέσποτα και να δροσίζονται, αποφεύγοντας τα
εγκαύματα που προκαλεί η επαφή με καυτές επιφάνειες, όπως η άσφαλτος.
5. Τα
αδέσποτα ζωάκια που δεν είναι στειρωμένα μπορούν εύκολα να
πολλαπλασιαστούν. Για να βοηθήσετε στη μείωση των αδέσποτων, μιλήστε με
το δήμο της περιοχής σας, ώστε να αναλάβει την φροντίδα και τη στείρωσή τους.
Αν ο δήμος, που σύμφωνα με το νόμο είναι υπεύθυνος για τα αδέσποτα, δεν
ανταποκριθεί, ζητήστε από τη φιλοζωική στην περιοχή σας αν μπορεί να
βοηθήσει.
6. Επίσης, η τοποθέτηση ηλεκτρονικής σήμανσης είναι εξίσου αναγκαία, καθώς μέσω του microchip καταγράφουμε έτσι τον πληθυσμό των αδέσποτων.
7. Ο εθελοντισμός είναι μια ακόμη ουσιαστική κίνηση για να βάλουμε όλοι μαζί το λιθαράκι μας στο να έχουν αυτά τα πλάσματα μια καλύτερη ζωή. Μπορείτε να γίνετε εθελοντές στην φιλοζωική της περιοχής σας, φροντίζοντας μαζί της τα αδεσποτάκια. Λίγο φαγητό, μια βόλτα, ένα χάδι, είναι πράγματα απλά για εμάς. Για εκείνα όμως είναι κάτι πολύ σημαντικό.
8. Τέλος, τι πιο σημαντικό από το να γίνετε οι ίδιοι μέρος της λύσης; Υιοθετήστε ένα αδέσποτο σκυλάκι ή γατάκι που σας έχει ανάγκη και προσφέρετε την αγάπη και την παντοτινή οικογένεια που χρειάζεται. Μπορείτε να υιοθετήσετε κάποιο αδέσποτο ζωάκι από τη γειτονιά σας ή μέσω φιλοζωικής οργάνωσης σε κάποια Ημέρα Υιοθεσίας, όπως αυτές που διοργανώνουν τα Pet City.
Ας γίνουμε όλοι μαζί κομμάτι της λύσης του προβλήματος, μέχρι κάποια μέρα να μην υπάρχει ούτε ένα αδέσποτο ζώο εκεί έξω.....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου