Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ....ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟ !!!

Πλήρη ανατροπή στη φορολογία των ακινήτων που θα επιφέρει επιβαρύνσεις σε χιλιάδες ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου ακινήτων που έως σήμερα βρίσκονται στο φορολογικό απυρόβλητο, δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών με στόχο κάθε χρόνο να εισρέουν στα ταμεία του κράτους περίπου 3 δισ. ευρώ από το 2013.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να θεσπίσει έναν νέο ενιαίο φόρο ακινήτων σε αντικατάσταση του χαρατσιού που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ αλλά και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που ακόμη δεν έχει εισπραχθεί ούτε του 2010 χωρίς αφορολόγητο και με κλιμακωτές επιβαρύνσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας και από το πρώτο τετραγωνικό ανεξάρτητα αν το ακίνητο είναι πρώτη κατοικία, δευτερεύουσα, εξοχική, αγρομετάχιο, οικόπεδο εντός σχεδίου, κατάστημα, γραφεία κτλ.
Αν και το αρχικό σχέδιο που επεξεργάστηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε την επιβολή ενιαίου φόρου στην ατομική συνολική ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου με αφορολόγητο 100.000 ευρώ, τελικά στην Καραγεώργη Σερβίας κάνουν υπολογισμούς για την εισπρακτική αποτελεσματικότητα του μέτρου χωρίς να προβλέπεται κανένα αφορολόγητο. Από μία πρώτη ματιά προκύπτει ότι ωφελημένοι σε σύγκριση με το χαράτσι που πληρώνουν σήμερα είναι όσοι έχουν στο όνομά τους ένα μικρό ακίνητο. Από κει και πέρα, αν στην κατοχή του φορολογούμενου υπάρχουν και άλλα ακίνητα και συγκεκριμένα αγροτεμάχια τότε η φορολογική επιβάρυνση μπορεί να ανέβει σημαντικά καθώς έως σήμερα δεν πλήρωναν κανέναν φόρο για εκτός σχεδίου ακίνητα.
Μόνο από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων στο υπουργείο Οικονομικών προσβλέπουν στην είσπραξη περίπου 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ περίπου το ίδιο ποσό αναμένεται να εισπράττει το κράτος από τη φορολογία των επαγγελματικών ακινήτων.
Αν τελικά επικρατήσει η άποψη να μην υπάρχει αφορολόγητο όριο τότε σε ατομική ακίνητη περιουσία 100.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος 150 ή 200 ευρώ.
Για παράδειγμα φορολογούμενος που είναι ιδιοκτήτης διαμερίσματος 5ετίας 80 τετραγωνικών μέτρων με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ σήμερα πληρώνει ειδικό τέλος ακινήτων 384 ευρώ. Με το νέο καθεστώς θα πληρώσει 120 ή 160 ευρώ ανάλογα με το ύψος του συντελεστή που θα αποφασιστεί. Τα έσοδα από την εφαρμογή συντελεστή στα πρώτα 100.000 ευρώ αξίας ακινήτων αναμένεται να διαμορφωθούν σε περίπου 250 - 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ένα δέκατο περίπου από τις συνολικές εισπράξεις που προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών από τη νέα φορολογία.     ΠΗΓΗ  ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: