Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ !!!

Παγωμένη πάνω από επτά συνεχή έτη είναι η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, με τον τυπικό βασικό μισθό να έχει καθηλωθεί στα 586 ευρώ, την ώρα μάλιστα που ένας στους τρεις εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα αμείβεται με λιγότερα από 400 ευρώ τον μήνα, καθώς υπάγεται σε καθεστώς υποχρεωτικής μερικής απασχόλησης ή διαλείπουσας εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των επιχειρήσεων προς τον ΕΦΚΑ.
Μάλιστα, μέσα στο 2017, με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία δούλευαν περίπου 640.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν μέσο μικτό μισθό 390 ευρώ. Με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας περιορίζονται στα 1,8 εκατ. άτομα, υπολογίζεται ότι με μειωμένο ωράριο απασχολείται άνω του 35% του προσωπικού.
Την πραγματικότητα αυτή υπόσχεται ότι θα αλλάξει η κυβέρνηση με τη λήξη των μνημονίων τον προσεχή Αύγουστο. Ήδη έχει ανοίξει τον διάλογο παρακολούθησης όλων των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα. Ό,τι όμως και να γίνει, οι δανειστές θα έχουν τον τελευταίο λόγο, καθώς για όλα θα απαιτείται η έγκρισή τους κατά την τριετή περίοδο εποπτείας που θα ακολουθήσει μετά την έξοδο από το μνημόνιο.
Για το υπουργείο Εργασίας πάντως τρεις είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση της θέσης της εργασίας, αλλά και για την έμπρακτη αλλαγή των προτεραιοτήτων της οικονομικής πολιτικής. 
Η πρώτη προϋπόθεση είναι η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων (επεκτασιμότητα και αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης).
Η δεύτερη προϋπόθεση αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Η τρίτη προϋπόθεση αφορά την καταπολέμηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας.            
Ο ΣΕΒ ζητά επίμονα την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής, ενώ η διαιτησία είναι ένα από τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Για την αδήλωτη εργασία με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το πρόστιμο ανέρχεται σε 10.549 ευρώ. Στα σχέδια του υπουργείου Εργασίας ήταν μέχρι πρότινος η μείωσή του ακόμα και στο 50% υπό τον όρο ότι η επιχείρηση η οποία απασχολεί παράνομα τον εργαζόμενο αυτόν θα τον προσλάβει. Ωστόσο η τελική πρόταση του υπουργείου Εργασίας δεν έχει οριστικοποιηθεί. 
Τα ζητήματα λοιπόν που έχουν πέσει στο τραπέζι του διαλόγου είναι ακόμη ασαφή, γι’ αυτό και τα σωματεία των εργαζομένων ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις ασκώντας πιέσεις προς την εργοδοτική πλευρά για υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό έχουν προγραμματίσει συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ερχόμενης Τρίτης 20 Μαρτίου στην Ομόνοια, στις 6.30 το απόγευμα, με το οποίο ζητούν την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Μία ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα 19 Μαρτίου, θα συμμετάσχουν σε σχετική σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: