Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

ΤΟ....ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΗΣ ΦΩΦΗΣ !!!

Στην Ισπανία, ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ έγινε πρωθυπουργός χάρις σε δύο παράγοντες: Τη σταθερή αντιδεξιά του στρατηγική και την κοινοβουλευτική στήριξη των Podemos. Ο Σάντσεθ κατέθεσε την πρόταση μομφής που έριξε την κυβέρνηση Ραχόι και ήταν ο ίδιος που στο παρελθόν δεν είχε διστάσει να χάσει την προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και τη βουλευτική του έδρα αρνούμενος τη συνεργασία με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα. Στην παρούσα φάση, δίστασε μεν και απέρριψε την πρόταση του Πάμπλο Ιγκλέσιας για κυβέρνηση συνεργασίας, με την αποδοχή όμως της κοινοβουλευτικής στήριξης των Podemos έκανε το πρώτο, μεγάλο βήμα σύγκλισης της ισπανικής σοσιαλδημοκρατίας με την αριστερά.
Στην Πορτογαλία επίσης, ο σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα συγκυβερνώντας με την αριστερά (Κομμουνιστικό Κόμμα, Αριστερό Μπλοκ και Πράσινους) δρέπει ήδη τους καρπούς του μεγάλου πολιτικού πειράματος του ευρωπαϊκού Νότου: Η δημοτικότητά του έχει εκτοξευθεί στα ύψη, τα ποσοστά του σοσιαλιστικού κόμματος στις δημοσκοπήσεις έχουν ανέβει κατά 10% σε σχέση με εκείνα που κατέγραψε στις εκλογές του 2015, ο ίδιος όμως διαμηνύει ότι δεν σκοπεύει να πάει σε πρόωρες κάλπες για να κεφαλοποιήσει τα κέρδη αυτά και προτείνει συνέχιση της συνεργασίας με την αριστερά και μετά τις εκλογές του 2019.
Και στις δύο περιπτώσεις αποτυπώνεται η δύσκολη και αργή μεν, αλλά σταθερή προσπάθεια επιστροφής της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στις παραδοσιακές πολιτικές της αναφορές και συμμαχίες. Μετά την καταστροφική ταύτιση με τον νεοφιλελευθερισμό και τη σύμπλευση – σε αρκετές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, συγκυβέρνηση – με τα συντηρητικά κόμματα, η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία ψάχνει την ανασυγκρότησή της μέσα από τις συγκλίσεις με τον φυσικό, ιδεολογικό της σύμμαχο, την αριστερά. Στην πραγματικότητα, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία έφεραν το Κίνημα Αλλαγής ενώπιον μιας άβολης πραγματικότητας, και τούτο ήταν εμφανές και στον αμήχανο τρόπο με τον οποίο η Φώφη Γεννηματά χαιρέτησε την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Πέδρο Σάντσεθ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: