Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ : ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ !!!

Η κυβέρνηση επιδίδεται σε τυμπανοκρουσίες για τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, χωρίς να έχει ενημερώσει κανέναν για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Πίσω από τα μεγάλα λόγια περί ''ιστορικής συμφωνίας'' καιροφυλακτεί ο κίνδυνος ενός οδυνηρού συμβιβασμού σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Ο ισχυρισμός ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει το απαράδεκτο τουρκο - λιβυκό μνημόνιο επιχειρεί να απλοποιήσει μια πολύ σύνθετη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από διασταυρούμενους ανταγωνισμούς, που πυροδοτούν την τουρκική επιθετικότητα και τις εντάσεις στην περιοχή.
Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει :
  • Έχει υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο που πετάει έξω το Καστελόριζο, το οποίο έχει δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, όπως οι ηπειρωτικές ακτές;
  • Στη Συμφωνία συμπεριλαμβάνεται η Ρόδος και τα άλλα νησιά του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος και με τι επήρεια;
  • Τι επήρεια έχει συμφωνηθεί για την Κρήτη;
Καθαρά λόγια και όχι υπερφίαλους πανηγυρισμούς.
Η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου φαίνεται να είναι ενταγμένη στις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και ανοίγει το δρόμο της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και θαλάσσιων ζωνών ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, με την Τουρκία, με ή χωρίς το δικαστήριο της Χάγης.
Επιχαίρουν λένε ότι αναγνωρίστηκε ότι τα νησιά μας έχουν ΑΟΖ !!! Μα αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν ! Θα ήταν δύσκολο άλλωστε να ισχυριστεί κανείς ότι η Αυστραλία, η Αγγλία, οι Φιλλιπίνες, η Μάλτα κ.α. δεν έχουν ΑΟΖ ! Εκείνο που αποκρύπτουν είναι ότι αποδέχθηκαν ένα νησί του μεγέθους της Κρήτης, δηλαδή ένα νησί που θα μπορούσε να είναι κράτος από μόνο του, αφού είναι μεγαλύτερη από την Μάλτα και περίπου ίση με την Κύπρο, έχει περιορισμένη ΑΟΖ !!! Αντίθετα λ.χ. η Ιταλία στην ΑΟΖ με την Τυνησία έχει πλήρη επήρεια των μεγάλων νησιών της αφού ακολουθήθηκε η μεθοδολογία της μέσης γραμμής. Το χειρότερο όμως είναι ότι η συμφωνία αυτή - που βεβαίως ακυρώνει de facto - το Τούρκο Λιβυκό σύμφωνο, δεν περιλαμβάνει την οριοθέτηση των ζωνών που απορρέουν από την Ρόδο και το Καστελλόριζο ενώ ερώτημα υπέχει για την Κάσο και την Κάρπαθο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μετατόπιση των διεκδικήσεων της Τουρκίας δυτικότερα εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Στην ουσία δηλαδή «γκρίζαρεται» η έκταση γύρω από τον 28ο μεσημβρινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: