Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΑΙ ΠΟΤΕ !!! [ video ]

Η 12η Οκτωβρίου θα έπρεπε να αποτελεί μεγάλη γιορτή, για την Αθήνα τουλάχιστον, καθώς είναι η ημέρα που το 1944 απελευθερώθηκε από τους Γερμανούς. Το πρωί στις 08:00 της 12ης Οκτωβρίου 1944 ο στρατηγός Φέλμι, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Αθηναίων Γεωργάτο, κατάθεσε ένα στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη, σε μία τελετή με λίγους Γερμανούς, ενώ ήδη οι μηχανοκίνητες φάλαγγες των Γερμανών εγκατέλειπαν από νωρίς την Αθήνα μέσω της Ιεράς Οδού και μόλις αυτός έφυγε, άρχισαν να το ποδοπατούν, δίνοντας το έναυσμα για μία μεγάλη γιορτή.

Λίγο αργότερα, στις 9:15 π.μ. η γερμανική φρουρά της Ακρόπολης προχώρησε στην υποστολή της ναζιστικής σημαίας έπειτα από συνολικά 1.624 μέρες κατοχής και ένας στρατιώτης τύλιξε βιαστικά το σύμβολο της κατοχής και αποχώρησε από τον Ιερό Βράχο. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι εντάσεις, καθώς υπήρχαν συγκρούσεις μελών του ΕΛ.ΑΣ και εργατών με Γερμανούς δολιοφθορείς που επιχειρούσαν να καταστρέψουν το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Κερατσίνι πράγμα που αποφεύχθηκε από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ με την μάχη της Ηλεκτρικής.
Κάτι που δεν μπόρεσε να γίνει με το λιμάνι του Πειραιά, όπου ένα μεγάλο κομμάτι του ανατινάχθηκε. Παρά τις συγκρούσεις και τις απώλειες αυτές, η πόλη ήταν ελεύθερη πλέον. 

Γιατί δεν γιορτάζεται η 12η Οκτωβρίου

Ποιος όμως είναι ο λόγος που δεν γιορτάζεται μεγαλοπρεπώς η συγκεκριμένη ημέρα αφού είναι τόσο σημαντική; Η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει παλιότερα στην Κρυσταλία Πατούλη, είχε πει: «Διότι τον Οκτώβρη ακολουθεί σύντομα ο Δεκέμβρης. Ένας εμφύλιος. Οι σύμμαχοι, που στις 12 του Οκτώβρη καλωσορίζονταν με πανό, το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου συγκρούστηκαν με τον λαό και το ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) στη μάχη της Αθήνας, η οποία κράτησε 33 ημέρες και έληξε με τη συμφωνία της Βάρκιζας τον Φλεβάρη του ‘45, ως μία προσπάθεια για να αποφευχθεί ο εμφύλιος. Αλλά δεν αποφεύχθηκε. Δέκα χρόνια η χώρα ήταν σε συνεχείς πολέμους και εμφυλίους. Ποια κοινωνία μπορεί να αντέξει τέτοιο βάρος; Μέχρι σήμερα αυτός ο εμφύλιος είναι ένα τραύμα που δεν έχουν καν αγγίξει οι Έλληνες, όχι μόνο δεν το έχουν διαχειριστεί».

Αν όντως η Αθήνα γιόρταζε την 12η Οκτωβρίου, δεν θα μπορούσε να «διαγράψει» τα όσα ακολούθησαν, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας δεν είχαν απελευθερωθεί ακόμα.....

Αξίζει να αφιερώσετε έντεκα λεπτά για να δείτε το ντοκιμαντέρ της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ, όχι ως φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που με κίνδυνο της ζωής του, πριν καν φύγουν οι Γερμανοί γύριζε με μια κάμερα στην πόλη, αλλά και για να διαπιστώσετε γιατί η εικόνα, η πραγματική εικόνα, ενοχλεί.

Λίγες μέρες αργότερα, με την άφιξη των Άγγλων στην Αθήνα ήρθαν και συμπατριώτες τους κινηματογραφιστές, έστειλαν στην πατρίδα τους και σε όλο τον κόσμο εικόνες από την ελεύθερη Αθήνα. Κι αυτοί ατύχησαν στην Ελλάδα. Έδειξαν τους στρατιώτες τους, αλλά δεν μπορούσαν να κρύψουν τους αντάρτες, τα συνθήματα του ΕΑΜ στους τοίχους, τα πλακάτ του κόσμου και τα περιβόητα χωνιά. Κι αυτές οι εικόνες δεν προβλήθηκαν ποτέ εδώ. Μαζί τους και φωτογράφοι που διέσωσαν έγχρωμες εικόνες από τις μέρες εκείνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: