Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

ΦΟΒΟΥΣ ΓΙΑ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΦΕΡΝΕΙ Η ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ !!! [ video ]

Η ανησυχία για το τι μπορεί να φέρει η επόμενη μέρα, αλλά και ο κίνδυνος να βυθιστεί στο χάος η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, δημιουργούν ανησυχίες και για το παγκόσμιο εμπόριο. Οι φόβοι εστιάζουν κυρίως στο πως μπορεί να κινηθεί η Τεχεράνη από δω και πέρα, κλείνοντας για παράδειγμα τα Στενά του Ορμούζ, ένα θαλάσσιο πέρασμα με μεγάλη στρατηγική σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι από εκεί περνά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω ακτοπλοϊκών. Είναι ένας μοχλός πίεσης τον οποίο τον έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν το Ιράν, δηλαδή η δεσπόζουσα θέση που κατέχει στα στενά του Ορμούζ και που του δίνει τη δυνατότητα, αν θέλει να περιορίσει ή και να διακόψει εντελώς τις ροές πετρελαίου. Συνεπώς, όλοι περιμένουν να δουν αν μέσα στα επόμενα 24ωρα θα υπάρξει κάποια απόφαση της Τεχεράνης να παρέμβει στα Στενά του Ορμούζ. Να θυμηθούμε λίγο που ήταν πριν από περίπου ένα μήνα το πετρέλαιο, για να καταλάβουμε ότι ήδη οι αγορές είχαν δει ότι ερχόταν αυτή η κορύφωση της κρίσης.
Τώρα μιλάμε για το βαρέλι στα 90,4 δολάρια, ενώ στις 22 Μαρτίου ήταν στα 80 4,8 σχεδόν δηλαδή 6 δολάρια πάνω, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι το πετρέλαιο μπορεί να κινηθεί σε επίπεδα πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Μια παρένθεση για τη βενζίνη στην Ελλάδα ήταν στο 1,90 πήγε στο 1,96 μέσα σε ένα μήνα. Σημαντικές θα είναι οι επιπλοκές στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ μια πιθανή νέα επιβάρυνση στο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων θα μετακυλιστεί στις τιμές των προϊόντων, προκαλώντας νέες ανατιμήσεις. Επιπτώσεις θα υπάρξουν και στον τουρισμό αλλά και στις εξαγωγές που πλην των τροφίμων αντιμετωπίζουν προβλήματα τους τελευταίους μήνες. Το μόνο βέβαιο είναι πως καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έναν ακόμα σοβαρό γεωπολιτικό κίνδυνο, που απειλεί να πλήξει σοβαρά τον κλάδο του τουρισμού και των εξαγωγών της χώρας μας. Όσο για την Ευρωπαϊκή οικονομία, όλα όσα συμβαίνουν θα επιβαρύνουν τον πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος......

Δεν υπάρχουν σχόλια: