Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

ΜΠΛΕ ΚΑΒΟΥΡΙ : ΕΥΧΗ Ή....ΚΑΤΑΡΑ !!! [ video ]

Είναι ο φόβος επιστημόνων και ψαράδων…

Στη Μεσόγειο εντοπίζονται σήμερα περίπου 1.000 θαλάσσια ξενικά είδη εκ των οποίων περισσότερα από 300 έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα. Προερχόμενα κυρίως από την Ερυθρά Θάλασσα, εισχώρησαν και “εγκλωβίστηκαν” στη Μεσόγειο μέσω του Σουέζ.

Από αυτά αρκετά θεωρούνται χωροκατακτητικά (εισβολικά) και προκαλούν σημαντικά οικολογικά προβλήματα, όπως ο εκτοπισμός αυτόχθονων ειδών, η απώλεια γονότυπων, η αλλαγή της δομής των αυτόχθονων κοινοτήτων, η αλλαγή των τροφικών πλεγμάτων κλπ. Είναι ψάρια που δεν έχουν θηρευτές, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα εξαφανίζοντας τα πάντα γύρω τους.
Ο λόγος για τα μεγάλα δεκάποδα «μπλε καβούρια» που έχουν κάνει απόβαση στις ελληνικές θάλασσες και απειλούν τα οικοσύστηματα γιατί είναι αδηφάγα. Η παρουσία τους δημιουργεί ανησυχία στους ειδικούς, καθώς πρόκειται για κυρίαρχο θηρευτή που ασκεί ισχυρή πίεση σε πληθυσμούς οστράκων και ψαριών.

Το ξενικό είδος Callinectes sapidus, γνωστό ως Μπλε Καβούρι προέρχεται από τις ανατολικές ακτές της Αμερικανικής ηπείρου και στις αρχές του 20ου αιώνα διέσχισε τον Ατλαντικό ωκεανό και εμφανίστηκε στις ακτές της Γαλλίας πιθανότατα μέσω απόρριψης ερματικών υδάτων από πλοία. Έκτοτε, το είδος αύξησε εκθετικά τις περιοχές εμφάνισης και τους πληθυσμούς του εισβάλοντας στη Μεσόγειο και φτάνοντας μέχρι το Αιγαίο Πέλαγος μέσα σε μόλις 30 χρόνια.

Η ικανότητά του ως δεινός κολυμβητής επιτρέπει στο μπλε καβούρι να μετακινείται εύκολα σε μεγάλες θαλάσσιες αποστάσεις και να εξαπλώνεται σε πολλά σημεία της Μεσογείου. Προέρχεται από τις ακτές του δυτικού Ατλαντικού και κατά πάσα πιθανότητα εμφανίστηκε στη Μεσόγειο με τη βοήθεια των πλοίων που διασχίζουν τον ωκεανό. Η παρουσία του περίεργου αυτού ξενιστή, ανησυχεί ιδιαίτερα το γεωτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό της Περιφέρειας Ιόνιων Νήσων.

Τη χειμερινή περίοδο οι συγκεκριμένες περιοχές φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς μεταναστευτικών πτηνών, όπως τσικνιάδες, φοινικόπτερα, αγριόκυκνους, καλαμοκανάδες, πάπιες και άλλα πουλιά, η τροφή των οποίων είναι σχεδόν η ίδια με εκείνη των μπλε καβουριών. Αυτοί οι μπλε κάβουρες Ατλαντικού εντοπίζονται πλέον και σε θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Κρήτης, όπως σε Ελούντα και Αλμυρό.

Επίσης τόνοι από αυτόν τον εισβολέα αλιεύονται κάθε χρόνο στο Θρακικό Πέλαγος, στον Στρυμονικό Κόλπο, στον Θερμαϊκό, μέχρι και στον Κόλπο της Καλλονής στη Μυτιλήνη. Ωστόσο, την ώρα που στην Ελλάδα οι ειδικοί ανησυχούν, στο Μεξικό το «μπλε καβούρι» είναι εκλεκτός μεζές και η τιμή του φτάνει τα 47 δολάρια το κιλό, ενώ στην Ιταλία σερβίρεται ως γκουρμέ πιάτο. Είναι  εξαιρετικά εύγευστο και στις χώρες από όπου προέρχεται, διοργανώνονται φεστιβάλ κατανάλωσης τους.....


Δεν υπάρχουν σχόλια: