Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε σήμερα Δευτέρα 17 Ιανουαρίου το υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε να ομολογήσει διορθώσεις που ήταν υποχρεωμένο να κάνει το υπουργείο όσον αφορά στην τηλεκπαίδευση.
Στην ανακοίνωση ανέφερε ότι το υπουργείο με υπόμνημα που κατέθεσε στις 14/1/2022 ενημέρωσε την Αρχή για τις ενέργειές του σε σχέση με τις ελλείψεις που είχε εντοπίσει εδώ και δυο μήνες η Αρχή στις υποχρεώσεις του Υπουργείου Παιδείας όσον αφορά τη συμμόρφωσή του με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων σε σχέση με τις διαδικασίες που εφαρμόζει για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η Νίκη Κεραμέως ομολογεί ότι η απόφαση της Αρχής έθετε τεχνικά ζητήματα που έπρεπε να ικανοποιηθούν προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα ομολογούν ότι υπάρχει ένα τελευταίο τεχνικό ζήτημα που ακόμα δεν έχει λυθεί.Να σημειωθεί ότι η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ήταν «Καταπέλτης» κατά Κυβέρνησης - Κεραμέως για την τηλεκπαίδευση.
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) εκθέτει ανεπανόρθωτα κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας, διαπιστώνοντας σωρεία παραβιάσεων της νομοθεσίας στην εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης.
Τα προσωπικά δεδομένα αφού παρανόμως συλλέχθηκαν, διαβιβάστηκαν στις ΗΠΑ και αποτέλεσαν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης, παραβιάζοντας έτσι την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις διαβιβάσεις δεδομένων και τη συνεργασία με εταιρίες που έχουν έδρα στις ΗΠΑ.
Η πολυσέλιδη απόφαση της Αρχής καταλήγει με πέντε επιπλήξεις προς το υπουργείο Παιδείας και προειδοποεί ρητά για συμμόρφωση εντός δύο μηνών. Αν ξεκινούσε η τηλεκπαίδευση χωρίς να ικανοποιούνται στοιχειωδώς οι προϋποθέσεις που θέτει η Αρχή Προστασίας η διαδικασία θα ήταν παράνομη. Πιο ειδικά, η ΑΠΔΠΧ καταλήγει πως υπήρξαν πολλαπλές παραβιάσεις αναφορικά με:
▸ Την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και μεταδεδομένων μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων,
▸ Την ορθή και διαφανή ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας προς τα φυσικά πρόσωπα και κυρίως προς τους ανήλικους μαθητές,
▸ Τα μέτρα προστασίας που έλαβε το υπουργείο Παιδείας για την προστασία των φυσικών προσώπων,
▸ Τη συμμόρφωση με το Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων (GDPR),
▸ Την παράνομη επεξεργασία και πώληση των δεδομένων από τη Cisco, που διέπεται από το δίκαιο των ΗΠΑ.
Φάκελος: Τηλεκπαίδευση & Cisco
Το Παρατηρητήριο για την Παιδεία, με ειδική έκδοσή του, είχε επισημάνει εγκαίρως πως η πλατφόρμα της Cisco για την τηλεκπαίδευση δεν ήταν «δωρεάν», διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της Νίκης Κεραμέως.
Επίσης, η αρχική χρήση της δοκιμαστικής - και όχι δωρεάν - πλατφόρμας της Cisco ευθυνόταν για τα πολλαπλά προβλήματα αποσύνδεσης και δυσλειτουργίας, ενώ δεν είχε ενεργοποιημένη την επιλογή κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο (end-to-end encryption). Δηλαδή, δεν υπήρχε εγγύηση πως τα δεδομένα προστατεύονται και διαβάζονται μόνο στα δύο άκρα: τον αποστολέα και τον παραλήπτη με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτα από εχθρικούς τρίτους.
Ακόμα, είχε παρουσιάσει το «ρεσάλτο» στο δημόσιο έργο ΣΥΖΕΥΞΙΣ-2 ώστε να πληρωθεί η Cisco από το ελληνικό δημόσιο (2 εκατ. € ετησίως), όπως και τις μεθοδεύσεις του υπουργείου Παιδείας ώστε να μη δημοσιευτούν οι συμβάσεις που υπέγραφε με την αμερικάνικη εταιρία.....Έτσι λοιπόν καταλαβαίνει κανείς πως καμιά σοβαρή εταιρία δεν ρισκάρει το brand name της σε παράνομα παιχνίδια ανεγκέφαλων πολιτικάντηδων. Παίρνει την δοκιμαστική πλατφόρμα της και φεύγει κι έτσι όχι πλατφόρμα όχι τηλεκπαίδευση.....Ανοιχτά σχολεία λοιπόν με την Ελλάδα, όπως δείχνει και ο παρακάτω πίνακας να, διατηρεί τα πρωτεία στα κρούσματα παγκοσμίως ανά εκατ. πολιτών, μία αρνητική πρωτιά που δεν είναι η μόνη, μιας και βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις τόσο σε νοσηλείες όσο και στους θανάτους.....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου