Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

ΤΗΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΣΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΕΧΕΡΑΝΗ !!! [ video ]

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε πριν λίγο ότι η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού Bandar Abbas στον Περσικό Κόλπο με την Αγία Πετρούπολη στη Βαλτική Θάλασσα είναι γεγονός! Με ένα κολοσσιαίο στρατηγικής σημασίας project η Ρωσία και το Ιράν ένωσαν σιδηροδρομικώς τον Κόλπο με την Βαλτική Θάλασσα και η Μόσχα για πρώτη φορά στην ιστορία της απέκτησε έξοδο στις θερμές θάλασσες για τα εμπορεύματά της! Η νέα γραμμή αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου διεθνούς διαδρόμου μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC), ο οποίος περιλαμβάνει θαλάσσιες, οδικές και σιδηροδρομικές διαδρομές που θα συνδέουν την Ινδία, το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία.
Ειδικά η σύνδεση της Αγίας Πετρούπολης μέσω ξηράς και θαλάσσης με λιμάνι της ανατολικής Ινδίας, είναι η πιο σημαντική εξέλιξη των τελευταίων δύο αιώνων σε ότι αφορά την επικοινωνία των δύο κρατών που είναι κι οικονομικοί σύμμαχοι στην ένωση BRICS+. Επιπλέον, η γραμμή αυτή θα ενισχύσει την πρόσβαση των χωρών της Κεντρικής Ασίας στις διεθνείς αγορές μέσω του Κόλπου​​ και θα ενισχύσει τις οικονομίας της συμμαχίας του CSTO.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο εμπορευματικό τρένο από την Κίνα έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2017, με την άφιξή του στο Λονδίνο να βάζει τέλος σε μία 18ήμερη διαδρομή. Η Βρετανία γίνεται η 15η χώρα της Ευρώπης που προστίθεται στον χάρτη που οι Κινέζοι αποκαλούν «δρόμο του Μεταξιού». Το τρένο που έφτασε το 2017 στο Λονδίνο, μετέφερε κυρίως ρούχα και πέρασε νωρίτερα από το Καζακστάν, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και τη Γαλλία, πριν περάσει τη γέφυρα της Μάγχης. Σύμφωνα με το ITV, η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων της Βρετανίας με την Κίνα, ενώ σύμφωνα με το BBC, ο ετήσιος τζίρος αυτών των διαδρομών αποδίδει περί τα 400 δισ. ευρώ.

Η ΡΩΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΝΕΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΥΡΩΠΗΣ - ΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ''ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ'' ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΟΥ ΣΟΥΕΖ !!! [ video ]

Πολλαπλασιάζονται οι εταιρείες που αποσύρουν τα πλοία τους από την Ερυθρά Θάλασσα, καθώς η ένταση και οι κίνδυνοι εδραιώνονται στην περιοχή, με τις επιθέσεις των ανταρτών Houthi κατά πλοίων που συνδέονται με τα συμφέροντα του Ισραήλ και των συμμάχων του, κυρίως ΗΠΑ και Βρετανίας αλλά και τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον των Houthi. Αστρονομική αύξηση 300% στα ναύλα μεταφοράς containers.

Σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων του Bloomberg, τις τελευταίες μέρες 114 πλοία - ανάμεσά τους πετρελαιοφόρα, μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων - διέπλευσαν την Ερυθρά Θάλασσα.
Πριν έναν μήνα ο αριθμός αυτός ήταν 272 πλοία. Η Ρωσία δημιουργεί τον «δρόμο του πάγου», στον Αρκτικό Κύκλο και «τελειώνει» την Διώρυγα του Σουέζ καθώς από αυτήν την διαδρομή μειώνεται κατά 2,5 φορές ο χρόνος μεταφοράς των εμπορευμάτων από την Κίνα προς την Ευρώπη και αντίστροφα! Η Βόρεια Σιβηρία και το Ρωσικό τμήμα του Αρκτικού Κύκλου μετατρέπονται σε ένα ατέλειωτο hub διεθνών μεταφορών.  Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο project με νέους σιδηροδρόμους, αυτοκινητόδρομους, αγωγούς, λιμάνια και πυρηνικά παγοθραυστικά να κρατούν την διαδρομή ανοιχτή όλο το έτος. Ειδικότερα, στην χερσόνησο Ταϊμίρ δημιουργείται ένα τεράστιο λιμάνι συνολικής αξίας 100 δισ. δολαρίων! Η νέα διαδρομή θα συνδέσει την Ευρώπη με την Ασία σε μόλις 19 ημέρες, σε σύγκριση με τις 48 ημέρες που χρειάζονται σήμερα μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τη μεταφορά 100 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου μέχρι το 2030! Με αυτή την διαδρομή ουσιαστικά «αχρηστεύεται» το Κανάλι του Σουέζ. Οι Ευρωπαϊκές μεταφορές από και προς την Ασία θα απλοποιηθούν ενώ το κόστος τους θα μειωθεί θεαματικά με ότι θετικό θα επιφέρει αυτό στις τιμές των προϊόντων και στην τσέπη των Ευρωπαίων και ανάμεσά τους και των Ελλήνων καταναλωτών. Παλαιότερα η διαδρομή αυτή ήταν κλειστή για 8 μήνες τον χρόνο αλλά τώρα η Ρωσία έχει κατασκευάσει τα απαραίτητα πυρηνικά παγοθραυστικά και πλέον θα είναι διαρκώς λειτουργική σε κάθε εποχή του έτους. Ειδικά τώρα που η Ερυθρά Θάλασσα έχει σταματήσει να είναι προτιμητέα διαδρομή λόγω των επιθέσεων των Xούθι.
Για τα εμπορικά πλοία, οι διαδρομές πλέον διεξάγονται από την Ευρώπη πραγματοποιώντας τον περίπλου της Αφρικής και η απόσταση αυξάνεται κατά 40%, το όφελος που προκύπτει από την χρήση του «δρόμου του πάγου» μειώνεται ακόμα περισσότερο. Μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα της Ερυθράς Θάλασσας καθώς η κρίση αυτή δεν θα διαρκέσει για πάντα, αλλά ειδικά για την Κίνα ο βόρειος δρόμος είναι η λύση όλων των προβλημάτων της. Φυσικά, η εξέλιξη αυτή είναι κακή για την Αίγυπτο, καθώς η Διώρυγα του Σουέζ θα χάσει την αξία της αλλά και για την Ελλάδα, καθώς το λιμάνι του Πειραιά θα χάσει μεγάλο μέρος της γεωπολιτικής και οικονομικής του αξίας λόγω της μείωσης των μεταφορών από την Ερυθρά Θάλασσα. Αντίθετα, θα ανέβει κάθετα το ειδικό βάρος του λιμανιού του Ρότερνταμ στην Ολλανδία όπου και θα καταλήγει «ο δρόμος του πάγου».....

Δεν υπάρχουν σχόλια: