Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

ΗΧΗΡΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑ'Ι'ΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΝΤΕΚΛΑΝ ΚΟΣΤΕΛΟ....ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΠΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ !!!

Ό επικεφαλής της ομάδας της ΕΕ για την  Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο προχωρήσει σε δηλώσεις που θα επαναφέρουν στην τάξη τις ελληνικές αρχές εκτιμώντας ότι βλέπει ένα κλίμα χαλάρωσης.
Στην χθεσινή ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου ο Ν. Κοστέλο , ξεκαθάρισε πως μικρή αξία έχει για τη χώρα μας αν στα οκτώ χρόνια των Μνημονίων εκπλήρωσε χιλιάδες προαπαιτούμενα, αφού πολλά φαντάζουν ξεπερασμένα πλέον από τα γεγονότα και τον οικονομικό ανταγωνισμό με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών υπέδειξε στις ελληνικές κυβερνήσεις ότι θα πρέπει να κινούνται από το 2018 και μετά στην επίτευξη στόχων και επιδόσεων «πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Παρόλα αυτά ο Ν.Κοστέλο ανέφερε ότι η Ελλάδα στα χρόνια των Μνημονίων «έχει κάνει σημαντική πρόοδο» στις μεταρρυθμίσεις. Σημείωσε όμως ότι «ήταν στον πάτο» σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά μετά από τόσα χρόνια βρίσκεται ακόμα μεταξύ «του πάτου και του μέσου όρου».
Σχολίασε επίσης και τον όρο «καθαρή έξοδο» σημειώνοντας ότι δεν είναι χρήσιμο ή ωφέλιμο να χρησιμοποιείται υπονοώντας σαφώς ότι δεν είναι σίγουρο ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα.

Στην ίδια κατεύθυνση κοινοτικοί αξιωματούχοι θύμιζαν ότι μέσα σε ένα μήνα στον οποίον μεσολαβούν και οι γιορτές των Χριστουγέννων θα πρέπει να υλοποιηθεί οριστικά το 70% των 110 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης που είναι ακόμη ανοιχτά. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι μετά την τρίτη θα πρέπει να τελειώσει και η τέταρτη αξιολόγηση που φέρνει μαζί της άλλα 82 προαπαιτούμενα προς υλοποίηση.
Ξεκαθάριζαν επίσης ότι και η περικοπή των συντάξεων που έχει προγραμματιστεί για το 2019 και η περικοπή του αφορολόγητου που έχει προγραμματιστεί για το 2020 θα υλοποιηθούν κανονικά μαζί με τα αντίμετρα είτε το ΔΝΤ είναι ενεργό στο ελληνικό πρόγραμμα είτε αποχωρήσει.
Τόνιζαν τέλος ότι η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει μεν μέσα στο 2018 αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα της.
Τέλος δεν είναι τυχαίο ότι και στο κείμενο της τεχνικής συμφωνίας σύμφωνα με πληροφορίες ξεκινά με υπόμνηση ότι «οι Ελληνικές Αρχές θα πρέπει να έχουν εφεξής την πλήρη ιδιοκτησία του προγράμματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: