Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ. ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΜΕΝΑ....''ΧΩΡΙΣ ΕΜΕΝΑ'' !!! [ video ]

Στο πλαίσιο εξεύρεσης λύσης για τον τερματισμό του συνεχιζόμενου Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου, ξεκίνησε χθές η πρώτη σύνοδος κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία με τη Ρωσία....''χωρίς τη Ρωσία'' και την Κίνα. «Όλα όσα συμφωνηθούν σε αυτήν τη σύνοδο, θα αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης της ειρήνης την οποία έχουμε όλοι ανάγκη», είπε ο Ζελένσκι προσθέτοντας: «Θα δούμε να γράφεται Ιστορία στη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής». Περίπου 90 χώρες συμμετέχουν όμως αυτή η σύνοδος κορυφής έχει περιορισμένες φιλοδοξίες καθώς απουσιάζουν η Ρωσία και η Κίνα.

«Μαζί, κάνουμε το πρώτο βήμα προς μια δίκαιη ειρήνη», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως «ο κόσμος είναι πιο ισχυρός» από τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Την Παρασκευή 14/6, ο Ρώσος πρόεδρος έθεσε μια σειρά από όρους εντελώς αντίθετους με τους όρους που απαιτεί η Ουκρανία. «Οι συνθήκες είναι πολύ απλές», είπε ο Πούτιν, αναφέροντας αυτές ως την πλήρη αποχώρηση των Ουκρανικών στρατευμάτων από ολόκληρη την επικράτεια των περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια στην ανατολική και νότια Ουκρανία. «Μόλις δηλώσουν στο Κίεβο ότι είναι έτοιμοι για μια τέτοια απόφαση και ξεκινήσουν μια πραγματική απόσυρση στρατευμάτων από αυτές τις περιοχές, και επίσης ανακοινώσουν επίσημα την εγκατάλειψη των σχεδίων τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, από την πλευρά μας, αμέσως, κυριολεκτικά ταυτόχρονα στο λεπτό, θα ακολουθήσει εντολή για παύση του πυρός και έναρξη διαπραγματεύσεων», είπε. «Επαναλαμβάνω, θα το κάνουμε αμέσως. Φυσικά, θα εγγυηθούμε ταυτόχρονα την απρόσκοπη και ασφαλή αποχώρηση των Ουκρανικών μονάδων και σχηματισμών».
Απαίτησε ουσιαστικά την παράδοση της Ουκρανίας πριν από οποιεσδήποτε συνομιλίες για ειρήνη. «Αυτό που χρειαζόμαστε, δεν είναι μια υπαγορευμένη ειρήνη, αλλά μια δίκαιη ειρήνη που θα λαμβάνει υπόψη την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, απηχώντας τις καταδικαστικές ανακοινώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.

«Ευχόμαστε πως θα εμπνεύσουμε μια διαδικασία για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», δήλωσε η Ελβετίδα πρόεδρος Βιόλα Άμχερντ, δίπλα στον Ουκρανό ομόλογό της. «Ως διεθνής κοινότητα, μπορούμε να προετοιμάσουμε το έδαφος για απευθείας συναντήσεις μεταξύ των εμπολέμων πλευρών», είπε και πρόσθεσε: «Αν θέλουμε να εμπνεύσουμε μια διαδικασία ειρήνης, η Ρωσία πρέπει επίσης να εμπλακεί κάποια δεδομένη στιγμή. Αυτό είναι σαφές για όλους». Μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία στέλνει από την πλευρά του με την παρουσία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζοντας στην ανάγκη επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Υπάρχουν σκέψεις για τη διεξαγωγή μιας δεύτερης συνόδου κορυφής, στην οποία το Κίεβο ελπίζει ότι θα συμμετάσχει μια Ρωσική αντιπροσωπεία, είχε δηλώσει την Τρίτη ο προσωπάρχης του Ζελένσκι, Αντρίι Γέρμακ. Ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη «Λαϊκή Διάσκεψη» χθες Σάββατο ανέφερε πως «Νομίζω ότι ο Ζελένσκι είναι ίσως ο μεγαλύτερος πωλητής οποιουδήποτε πολιτικού που έχει ζήσει ποτέ. Κάθε φορά που έρχεται στη χώρα μας, φεύγει με 60 δισεκατομμύρια δολάρια».

Ο Πολωνός πρόεδρος Ντούντα ζήτησε τη διάσπαση της Ρωσίας σε ξεχωριστές οντότητες μέσω της «αποαποικιοποίησης» ''Εκπροσωπώ εκείνο το μέρος του κόσμου όπου η Ρωσία αποκαλείται συχνά φυλακή εθνών. Η Ρωσία παραμένει η μεγαλύτερη αποικιακή αυτοκρατορία στον κόσμο και, σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά κράτη, η Ρωσία δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία αποαποικιοποίησης'' είπε ο Πολωνός πρόεδρος. Οι δηλώσεις του απηχούν τον βαθύτερο στόχο του ΝΑΤΟ, τον διαμελισμό της Ρωσίας σε αρκετά μικρά κράτη.

Η Αργεντινή από την άλλη με τον νέο πρόεδρο της Χαβιέρ Μιλέι θα φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιδιώκει να κερδίσει υποστήριξη από τον λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο στον πόλεμο με τη Ρωσία, δήλωσε η Ουκρανία. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ αναφερόμενος στις ειρηνευτικές προτάσεις του Ρώσου προέδρου Β. Πούτιν και την απόρριψή τους από τους Δυτικούς, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «όσοι έχουν αυτιά θα ακούσουν και όσοι έχουν μυαλά θα καταλάβουν αλλά φοβάμαι πως αυτά τα όργανα δεν λειτουργούν καλά στην Δύση».....

Δεν υπάρχουν σχόλια: