Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

ΦΠΑ 0% ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ. ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΡΙΕ ; ; ; [ video ]

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται μετ’ επιτάσεως την οποιαδήποτε συζήτηση περί μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, χρησιμοποιώντας το αφήγημα ότι κάτι τέτοιο δήθεν δεν θα «περάσει» στις τιμές, η....''αριστερή'' κυβέρνηση της Ισπανίας επεκτείνει τη «συνταγή Σάντσεθ» και στο ελαιόλαδο.

Συγκεκριμένα, λίγες ημέρες μετά την επιβεβαίωση από την Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας ότι η μείωση του ΦΠΑ ακόμα και στο 0% σε ορισμένα βασικά αγαθά, «πέρασε» τελικά και στις τιμές της λιανικής, η ισπανική κυβέρνηση κάνει το επόμενο βήμα μηδενίζοντας τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο.

Πιο αναλυτικά, η....''αριστερή'' κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η τιμή του ελαιόλαδου έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της βουτιάς της παραγωγής με φόντο την ακραία ξηρασία, θα επαναφέρει τον «μηδενικό» ΦΠΑ στο ελαιόλαδο «από τον Ιούλιο», ενσωματώνοντάς τον «μόνιμα στην ομάδα των ειδών πρώτης ανάγκης», όπως ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών στο AFP.

«Είναι ένα εξαιρετικό νέο για όλους τους Ισπανούς», σχολίασε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πιλάρ Αλεγρία, σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Antena 3.

Εκτός από το να «ανακουφίσει το πορτοφόλι των Ισπανών», συνέχισε, ο μηδενισμός του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο θα επιτρέψει να «υποστηρίξουμε τον κλάδο της ελαιοπαραγωγής και να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την κατανάλωση ενός προϊόντος τόσο σημαντικού για τη χώρα μας».

Το μέτρο αυτό, που θα εγκριθεί την Τρίτη 25 Ιουνίου, στη διάρκεια του επόμενου υπουργικού συμβουλίου, θα επιτρέψει στο ελαιόλαδο να επωφεληθεί με «δομικό» τρόπο του υπερμειωμένου ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών. Η κυβέρνηση είχε ήδη μειώσει τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από το 10% στο 5% το 2023 στο πλαίσιο των μέτρων κατά της αύξησης των τιμών των τροφίμων. Όμως το μέτρο αυτό δεν ανέκοψε την άνοδο της τιμής του ελαιόλαδου. Τα είδη πρώτης ανάγκης, στα οποία περιλαμβάνονται το ψωμί, τα φρούτα και τα λαχανικά, επιβαρύνονται κανονικά με ΦΠΑ 4% στην Ισπανία. Όμως σε περίοδο υψηλού πληθωρισμού, όπως η τωρινή, το ποσοστό αυτό μπορεί να πέσει στο 0%...

Δεν υπάρχουν σχόλια: