Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

''EVALI'' : OΙ ΑΤΜΟΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ !!! [ video ]

Το άτμισμα είναι ασφαλές ή όχι; Είναι πιο ασφαλές από το κανονικό κάπνισμα; Υπάρχουν περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις σχετικά με το πώς το άτμισμα επηρεάζει την υγεία. Από το 2019 έχουν αυξηθεί τα κρούσματα μιας μυστηριώδους νόσου των πνευμόνων. Στις ΗΠΑ, σχεδόν 3.000 άτομα νοσηλεύτηκαν και 68 πέθαναν. Η νόσος είναι πλέον γνωστή ως EVALI.

Ο 20χρονος Άλεξ Μίτσελ από το Πρόβο της Γιούτα άτμιζε κάθε μέρα, μέχρι που παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή πριν από δύο χρόνια.
Αγόρασε μια νέα μάρκα υγρού ατμίσματος με γεύση ροδάκινου και μενθόλης και το χρησιμοποίησε στο ηλεκτρονικό του τσιγάρο.
Την επόμενη μέρα αρρώστησε. Είχε ναυτία, πυρετό και δυσκολία στην αναπνοή. Όλοι νόμιζαν ότι ήταν γρίπη ή πνευμονία. Αλλά μέσα σε λίγες μέρες, η κατάσταση του Άλεξ επιδεινώθηκε και χρειάστηκε να νοσηλευτεί και πέρασε τρεις εβδομάδες σε μηχανική υποστήριξη ζωής.
Οι γιατροί εξέτασαν ακόμη και την πιθανότητα για μεταμόσχευση πνεύμονα.
Η μυστηριώδης ασθένειά του που αρχικά μπέρδεψε τους γιατρούς, σήμερα είναι γνωστή ως EVALI, ακρωνύμιο των λέξεων E-Cigarette or Vaping Associated Lung Injury (πνευμονική βλάβη σχετιζόμενη με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή άτμισμα).
Η νόσος αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2019. Τα κρούσματα πνευμονικών παθήσεων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι συσκευές ατμίσματος εκρήγνυνται σε δημοτικότητα, ειδικά μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων. Υπολογίζεται ότι 55 εκατομμύρια άνθρωποι ατμίζουν παγκοσμίως.
Σχεδόν 3.000 περιπτώσεις και 68 θάνατοι αναφέρθηκαν στις ΗΠΑ μεταξύ 2019 και 2020. Πολλές περιπτώσεις EVALI αφορούσαν εφήβους και νεαρούς ενήλικες, όπως ο Άλεξ. Οι ασθενείς εμφανίζουν έντονη δύσπνοια, βήχα, κόπωση, έμετο και πυρετό.
Κάποιοι, σαν τον Άλεξ, καταλήγουν να περνούν εβδομάδες σε έναν αναπνευστήρα.
Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των ασθενών είναι ότι χρησιμοποιούσαν προϊόντα ατμίσματος πριν αρρωστήσουν.
Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και συσκευών ατμίσματος έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Το άτμισμα εισήχθη ως μια λιγότερο επιβλαβής εναλλακτική του καπνίσματος και ένας τρόπος να σταματήσει κανείς τα συμβατικά τσιγάρα ικανοποιώντας την επιθυμία για νικοτίνη.
Το άτμισμα λειτουργεί θερμαίνοντας ένα διάλυμα που συνήθως περιέχει νικοτίνη και μετατρέποντάς το σε ατμό.
Ωστόσο, ενώ τα τσιγάρα καπνίζονται μέσα σε λίγα λεπτά, το άτμισμα μπορεί να διαρκέσει έως και 20 λεπτά.
Επιπλέον, η ποικιλία των γεύσεων και ο κομψός σχεδιασμός των ηλεκτρονικών τσιγάρων κάνουν το άτμισμα πολύ δελεαστικό.
Στο μεταξύ, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας εξακολουθούν να προσπαθούν να εντοπίσουν τι ακριβώς προκαλεί τη νόσο EVALI και να μελετήσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ατμίσματος στην υγεία.
Όσο για τον Άλεξ, δύο χρόνια μετά την περιπέτεια με την υγεία του, εξακολουθεί να αναρρώνει και θέλησε να μοιραστεί την ιστορία του για να προειδοποιήσει τον κόσμο για τους κινδύνους του ατμίσματος...... sputnik

Δεν υπάρχουν σχόλια: