Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΩ ΤΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ !!! [ video ]

Η αγορά ελαιολάδου αποτελεί πάντα έναν γρίφο. Αν δεν αγοράζετε συσκευασμένα ελαιόλαδα με την αντίστοιχη διαθρεπτική τους επισήμανση, τότε πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στον παραγωγό ή μεσάζοντα από τον οποίο θα το προμηθευτείτε. Στην αγορά κυκλοφορούν ελαιόλαδα νοθευμένα με σπορέλαια ή πυρηνέλαια τα οποία πολλές φορές είναι επικίνδυνα για την υγεία μας.

Πώς να αντιληφθώ τη νοθεία;

Η πρώτη ένδειξη για νοθεία αποτελεί το χρώμα και η γεύση του ελαίου. Το χρώμα του ελαιολάδου είναι χαρακτηριστικό και ανάλογα με την ποικιλία του μπορεί να είναι από ανοιχτό έως σκούρο πράσινο. Η σημαντικότερη όμως ένδειξη είναι η γεύση και το άρωμα. Τα νοθευμένα έλαια με σπορέλαια έχουν συνήθως οσμή τηγανητής πατάτας, ειδικά όταν η νοθεία έγινε με ηλιέλαιο. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει χαρακτηριστική φρουτώδη οσμή ελιάς ενώ η γεύση του είναι συνήθως πικρή ή πικάντικη ανάλογα με την ποιότητα του. Ωστόσο, σας δίνουμε και έναν ακόμα τρόπο. Ο πιο απτός τρόπος για να το καταλάβει κάποιος είναι να βάλει ένα μπουκαλάκι ελαιολάδου στο ψυγείο. Το φυσικό ελαιόλαδο γίνεται σαν βούτυρο. Τα νοθευμένα λάδια δεν παγώνουν.

Τι πρέπει να κάνω αν υποψιαστώ νοθεία;

Αν το χρώμα, η γεύση ή το άρωμα του λαδιού σας δεν σας ικανοποιεί τότε ζητήστε την βοήθεια από ένα χημικό εργαστήριο. Για να μην ξοδέψετε μια περιουσία στις αναλύσεις ζητήστε να γίνει η ανάλυση των τιμών Κ και τη οξύτητας. Όταν το έλαιο είναι νοθευμένο με σπορέλαιο η τιμή οξύτητας θα είναι πραγματικά χαμηλή, καθώς τα σπορέλαια είναι χαμηλής οξύτητας και η Κ270 θα είναι ιδιαίτερα υψηλή.  Στη συνέχεια αφού λάβετε την επίσημη έκθεση αποτελεσμάτων απευθυνθείτε στον ΕΦΕΤ και καταγγείλτε τη νοθεία.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: