Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

ΣΚΕΑΝΑ : ΟΥΔΕΙΣ ΑΧΑΡΙΣΤΟΤΕΡΟΣ....ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ !!! [ video ]

Το 2017 η δημοτική αρχή της Πάτρας, τροποποίησε την κανονιστική που ίσχυε από το 1994 και για 23 χρόνια !
Τότε, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκαν και ρυθμίσεις που αφορούσαν στα τραπεζοκαθίσματα.
Συγκεκριμένα, εκτός από μείωση των τελών, δόθηκαν και περισσότερα μέτρα κατάληψης κοινοχρήστων χώρων.
Με τις αποφάσεις αυτές η τότε διοίκηση του ΣΚΕΑΝΑ δήλωνε απόλυτα ικανοποιημένη και εξέφρασε δημόσια τις ευχαριστίες της προς τη δημοτική αρχή.
Η ίδια κανονιστική ισχύει και σήμερα, πλην όμως, η τωρινή διοίκηση του ΣΚΕΑΝΑ θεωρεί πως ΄΄είναι καταστροφική΄΄ για τις επιχειρήσεις τους καθώς, όπως λένε, θα αναγκαστούν να τις κλείσουν !
Προσέξτε την αντίφαση :
Το 2017 η κανονιστική (ισχύει ως σήμερα) θεωρείτο τέλεια !
Τώρα, η ίδια κανονιστική κρίνεται ΄΄καταστροφική΄΄.
Τι άλλαξε ;
Την περίοδο της πανδημίας, η κυβέρνηση έδωσε οδηγία στους δήμους να παραχωρήσουν ατελώς επιπλέον μέτρα σε καταστήματα εστίασης και αναψυχής από κοινόχρηστους χώρους.
Ο Δήμος Πατρέων ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε το μέτρο.
Μόνο που το μεγαλύτερο μέρος καταστηματαρχών έκανε κατάχρηση κλείνοντας πεζοδρόμια, πεζόδρομους, πλατείες κλπ.
Κάποιοι έβαλαν τραπεζοκαθίσματα μέσα στα παρτέρια των πλατειών. 
Κάποιοι άλλοι ξερίζωσαν δεντράκια μπροστά από τα μαγαζιά τους κι έβαζαν τραπέζια ! Μερικοί κατέστρεφαν δεντράκια επειδή εμπόδιζαν τις τέντες τους !
Άλλοι έφτιαχναν αυθαίρετα πρόχειρες κατασκευές πάνω σε κοινόχρηστους χώρους και γινόταν μαγαζί μεγαλύτερο από εκείνο που είχαν νοικιάσει.
Οι περισσότεροι του κέντρου απλώθηκαν τόσο που δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν οι πεζοί ούτε σε πεζοδρόμια, ούτε σε πεζόδρομους !
Καθημερινά γίνονταν στο δήμο παράπονα δημοτών, οι υπηρεσίες από την πλευρά τους ζητούσαν συμμόρφωση από παραβάτες καταστηματάρχες, αλλά δεν ίδρωνε κανενός το αυτί.
Το 2023 η κυβέρνηση σταματά το μέτρο της ατελούς παραχώρησης δημοσίων χώρων και ενημέρωσε τους δήμους ότι μπορούσαν να επιστρέψουν στην προ covid περίοδο.
Ο Δήμος Πατρέων, προκειμένου να βοηθήσει κι άλλο τους επαγγελματίες εστίασης, δεν εφάρμοσε το μέτρο.
Έδωσε κι άλλο περιθώριο στους επαγγελματίες να δουλέψουν με επιπλέον μέτρα και με περισσότερα τραπεζοκαθίσματα χωρίς να πληρώνουν και αυτό δεν ισχύει σε κανένα δήμο της χώρας.
Αυτή η κατάσταση κράτησε 4 χρόνια. Επειδή, όμως, ο δήμος αποφάσισε να τερματίσει την προνομιακή μεταχείριση, όπως έχουν πράξει όλοι οι άλλοι δήμοι εδώ και πολύ καιρό, οι συνδικαλιστές της εστίασης φωνάζουν για...αδικία !
Και τι προτείνουν στο δήμο ;
Ζητούν να μείνουν στα επιπλέον μέτρα που τους παραχωρήθηκαν λόγω πανδημίας και αντί για το ατελώς, να πληρώνουν τα επιπλέον μέτρα.
Ο δήμος δεν το δέχεται γιατί το θέμα έχει να κάνει με τη λειτουργία της πόλης.
Δεν είναι ζήτημα το να εισπράξει παραπάνω χρήματα και την ίδια στιγμή να έχουν κλείσει τα πάντα και να μην μπορεί να περπατήσει ο κόσμος.
Οι συνδικαλιστές της εστίασης, ενδεχομένως και κάποιοι άλλοι, να έχουν την άποψη ότι οι αναπλάσεις στην πόλη και οι νέοι πεζόδρομοι, δημιουργούνται για να στρωθούν τραπεζοκαθίσματα.
Δεν είναι έτσι. Οι δημότες κάθε μέρα ζητούν από το δήμο να πάρει μέτρα για το χάλι που επικρατεί.
Και αυτό κάνει.
(Υ.Γ. η φωτο είναι από τη συνάντηση του δημάρχου με το ΔΣ του ΣΚΕΑΝΑ. Σε ανακοίνωση του Συλλόγου τους, διαβάζουμε που λένε ΄΄δεν μας σεβάστηκε σήμερα ο δήμαρχος΄΄. Αυτό είναι το ευχαριστώ για το αλαλούμ των 4 χρόνων. Πάντως, κοιτάζοντας τη φωτογραφία βλέπω τα παλικάρια του ΣΚΕΑΝΑ να έχουν πάει με τις βερμούδες τους στο γραφείο του δημάρχου, λες και θα πήγαιναν στην παραλία για καφέ...)

  

Στάθης Κεραμιδάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: