Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ....''ΤΕΛΟΣ'' !!! [ video ]

«Υποκλοπές τέλος» διακηρύσσει το πρωτοσέλιδο των «Νέων» της Παρασκευής, την ημέρα μάλιστα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θύμα παρακολούθησης με ξεκάθαρα πολιτικά κριτήρια, Νίκος Ανδρουλάκης, καταθέτει ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής. Δεν είναι ένα απλό πρωτοσέλιδο, συνοψίζει ένα ολόκληρο φιλοκυβερνητικό επιχείρημα. «Δεν πουλάνε οι παρακολουθήσεις, δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο, δεν φθείρουν την κυβέρνηση». To λένε και οι....''δημοσκοπήσεις'' εξάλλου. Έχουν δίκιο; Δεν ξέρουμε, αλλά θα ήταν τεράστιο λάθος να συμφωνήσουμε και να συμβιβαστούμε. Οπως το έκαναν προχθές με τις υποκλοπές και το μνημειώδες πρωτοσέλιδο με τίτλο «Υποκλοπές τέλος». Δεν πά' να γράφουν ο Guardian και οι New York Times, το Spiegel και η Liberation, έρχονται τα «Νέα» να μας πουν «Υποκλοπές τέλος». Αυτό ακριβώς σημαίνει ερευνητική δημοσιογραφία, να σκάει ένα Ελληνικό Watergate και οι εγχώριο δημοσιογράφοι να προσπαθούν πάση θυσία να το κουκουλώσουν. Στην πραγματικότητα, ο κυβερνητικός μηχανισμός επαναλαμβάνει το γνωστό επιχείρημα όλων των καθεστώτων που ρέπουν στον αυταρχισμό: σημασία έχει η προσωπική ευμάρεια όχι οι ελευθερίες. Ξέρουμε βέβαια από την ιστορία ότι η ευμάρεια για τους πολλούς εξασφαλίζεται μόνο μέσα από τη συλλογική διεκδίκηση, η οποία έχει ως προϋπόθεση το σεβασμό των δημοκρατικών ελευθεριών.
Ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει όμως ότι ο σεβασμός στις δημοκρατικές ελευθερίες είναι συνυφασμένος με την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και τον πολιτισμό μιας κοινωνίας. Αυτό που μας χωρίζει από τη βαρβαρότητα και τον εξανδραποδισμό είναι η δυνατότητά μας να ορίζουμε τις τύχες μας με δημοκρατικό τρόπο. Κανείς υπόδουλος δεν μπορεί να είναι αξιοπρεπής.

Αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι το «Μητσοτάκης τέλος». Δεν είμαι όμως πολύ αισιόδοξος. Θα κάνουν οτιδήποτε, νόμιμο και παράνομο, για να μη χάσουν την εξουσία. Είναι επικίνδυνοι.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: