Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

''ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ'' ΜΕ ΧΡΕΩΣΗ 2.000.000 € ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ....''ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ'' !!! [ video ]

Στην ανάθεση παροχής υπηρεσιών πρώτων βοηθειών σε ιδιώτες για έξι αρχαιολογικούς χώρους και για διάστημα επτά μηνών αντί 2.000.000 προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για διαγωνισμό του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, καθώς μέχρι πρόσφατα οι υπηρεσίες αυτές παρέχονταν δωρεάν από εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) και οπλίτη γιατρό των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού. Μάλιστα η ίδια η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε δηλώσεις της τον Απρίλιο του 2023 είχε πλέξει το εγκώμιο της συγκεκριμένης συνεργασίας και είχε ανακοινώσει την επέκτασή της σε δέκα αρχαιολογικούς χώρους. Ωστόσο, λίγους μόλις μήνες μετά, το υπουργείο Πολιτισμού ανέκρουσε πρύμναν και αποφάσισε να χρεώσει το Ελληνικό δημόσιο. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου, το κόστος της σύμβασης είναι «εξωφρενικό» και πρέπει να γίνει «έρευνα για πιθανή κατασπατάληση δημόσιου χρήματος».

Η ανάθεση των €30.000 που άνοιξε τον δρόμο

Στις 29 Φεβρουαρίου 2024 ο ΟΔΑΠ δημοσίευσε «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος» για συμμετοχή σε διαγωνισμό σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Αφορούσε την «παροχή υπηρεσιών διαθεσιμότητας ιατρικού προσωπικού για την παροχή πρώτων βοηθειών και μίσθωσης ασθενοφόρου για διακομιδή επειγόντων περιστατικών». Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού ο ανάδοχος αναλάμβανε την υποχρέωση να λειτουργεί στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης «σταθμό πρώτων βοηθειών στον οποίο θα απασχολείται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με τον απαραίτητο εξοπλισμό και ιατροφαρμακευτικό υλικό για την άμεση παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση που χρειαστεί». Επίσης ο ανάδοχος έχει την υποχρέωση να διαθέσει «κατάλληλα εξοπλισμένο ασθενοφόρο για τη μεταφορά περιστατικών στα νοσοκομεία που καθορίζονται από το ΕΚΑΒ ή το σύστημα εφημεριών, το οποίο θα βρίσκεται μόνιμα στον αρχαιολογικό χώρο».

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν πέντε εταιρείες: Βεργής Κωνσταντίνος και Σία ΟΕ - Iasys Clinic IKE - Ιδιωτικό Πολυϊατρείο Ιδιωτικό Διαγνωστικό Εργαστήριο Health Diagnosis ΙΚΕ - Γιώργος Παπαδόπουλος ΕΕ - Ιδιωτικά Πολυϊατρεία Medione Μον. ΑΕ. Μειοδότης αναδείχτηκε στις 12 Μαρτίου η Βεργής Κωνσταντίνος και Σία ΟΕ. Η διάρκεια της σύμβασης ορίστηκε σε μόλις ένα μήνα και το κόστος της ανήλθε σε 30.727 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Η ανάθεση προκάλεσε έκπληξη και ερωτήματα. Είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Πολιτισμού αναθέτει την παροχή υπηρεσιών υγείας σε ιδιώτη. Τα τελευταία χρόνια και ειδικά επί υπουργίας Μενδώνη το συγκεκριμένο έργο είχε αναλάβει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός σε συνεργασία με οπλίτη γιατρό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος βρισκόταν μονίμως στην Ακρόπολη. Δηλαδή οι υπηρεσίες αυτές παρέχονταν χωρίς να κοστίζουν ούτε 1 ευρώ στο Ελληνικό δημόσιο. Μάλιστα στις 28 Απριλίου 2023 το υπουργείο Πολιτισμού είχε εκδώσει δελτίο Τύπου με το οποίο έκανε απολογισμό της τετραετούς συνεργασίας με τον ΕΕΣ. Οπως ανέφερε: «Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είχε αμέσως ανταποκριθεί στο αίτημα της Λίνας Μενδώνη για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης», ενώ οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για «την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας σε δέκα αρχαιολογικούς χώρους». Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση, από το «2019 ως το τέλος του 2022 αντιμετωπίστηκαν 1.363 περιστατικά», ενώ η Λ. Μενδώνη έπλεκε το εγκώμιο της συνεργασίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να σημειώσω ότι σε κάποιες – ευτυχώς λίγες – περιπτώσεις η άμεση παρέμβαση, η γνώση και η εμπειρία των ερυθροσταυριτών έσωσαν ανθρώπινες ζωές. Ευχαριστώ θερμά τον πρόεδρο για την εξαιρετική μας συνεργασία, τους εθελοντές για την ανεκτίμητη προσφορά τους αλλά και τη συνεισφορά και προθυμία όλων των συνεργατών του ΕΕΣ». Ωστόσο λίγους μόλις μήνες μετά το υπουργείο Πολιτισμού άλλαξε ρότα.

Εταιρεία με βεβαρυμένο παρελθόν

Η ανάδοχος εταιρεία Βεργής Κωνσταντίνος και Σία ΟΕ με διακριτικό τίτλο First Aid Ambulance δραστηριοποιείται με «ιδιωτικά ασθενοφόρα στον ευαίσθητο χώρο της παροχής πρώτων βοηθειών», όπως υπογραμμίζεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Τον Μάρτιο του 2023 νοσηλευτές της εταιρείας είχαν προκαλέσει σάλο όταν κυκλοφόρησε βίντεο που τους έδειχνε να πλένουν με λάστιχο ηλικιωμένη σε πιλοτή πολυκατοικίας στον Ωρωπό. Η εταιρεία είχε υπογράψει σύμβαση με τον Δήμο Ωρωπού. Οι νοσηλευτές μετέβησαν στην πολυκατοικία προκειμένου να μεταφέρουν την ηλικιωμένη σε νοσοκομείο. Οπως υποστήριξε η εταιρεία, «η γυναίκα ήταν σε κακή κατάσταση και έπρεπε να πλυθεί πριν μπει στο ασθενοφόρο». Ωστόσο, «επειδή δεν υπήρχε πρόσβαση στο μπάνιο, το έκαναν στην πιλοτή», προκαλώντας όμως εύλογα σφοδρές αντιδράσεις. Μετά το περιστατικό ο δήμαρχος Ωρωπού επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας και του ζήτησε «να απομακρύνει το συγκεκριμένο πλήρωμα από το δημοτικό ασθενοφόρο».

Επίσης έδωσε εντολή για κατεπείγουσα ΕΔΕ για τον εντοπισμό τυχόν πειθαρχικών ευθυνών. Η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε σύντομα και παραδόθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, καθώς με εντολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας Αντώνη Ελευθεριάνου ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για την τυχόν διάπραξη των αδικημάτων των βασανιστηρίων και της προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Από την Ακρόπολη μέχρι τη Λίνδο

Η Συνέχεια ΕΔΩ..... documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: